Siirry pääsisältöön

Vanha tuttu itse tehtynä

Päätin kokeilla tehdä itse pastaa. En ole itse koskaan ennen tehnyt pastaa, mutta ohje vaikutti helpolta ja päätin kokeilla (ohje on K-Ruoka lehdestä 5/2016).

Taikinaan ei tarvittu kuin munia, öljyä, suolaa ja jauhoja. Itse käytin tavallisia vehnäjauhoja, vaikka ohjeessa käskettiin käyttämään durumvehnäjauhoja. Kun ajatus tuli niin nopeaa, että nyt kokeilen, niin en jaksanut kauppaan lähteä ja hyvin näytti vehnäjauhoillakin onnistuvan. Käytin myös rypsiöljyä, vaikka ohjeessa puhuttiin oliiviöljystä. Eipä sitä opiskelijana kovin montaa erilaista tyyppiä osta jotain tiettyä tuotetta, joten niillä mennään mitä on.

Valmistin taikinan ohjeen mukaan ja annoin olla puolituntia pöydällä kelmuun käärittynä. Sitten aloin muotoilla taikinasta peukalon pään kokoisia palloja ja niistä sitten pyörittelemään pitkulan muotoista pastaa eli piciä. Pici on muuten saman tapaista kuin vaikka spagetti eli nauhapastaa, mutta se saa näyttää itse tehdyltä. 


Pastan pyörittelyyn meni enemmän aikaa kuin luulin, joten kannattaa varata hyvin aikaa. Sen lisäksi taikinasta ei kannata valmiiksi pyörittää kovin montaa palloa. Taikinan pinnalle muodostui aika nopeasti kova, kuivunut pinta. Silloin siitä on hankala pyöritellä pastaa. Taikina kannattaa pitää kelmun alla ja ottaa sieltä aina pala kerrallaan pyöritettäväksi. Myöskään jauhoja ei kannata olla pöydällä oikeastaan ollenkaan, kun alkaa pyöritellä pastaa. Jos taikina on kovin jauhoista, se ei lähde pyörimään käden ja pöydän välissä vaan se painuu littanaan. 



Kun sain pastat pyöriteltyä, laitoin ne kiehuvaan suolaveteen kypsymään. Ne hieman paisuivat vedessä ja koska ne näyttivät niin paksuilta keitin niitä n. 5-7 min vaikka ohjeessa puhuttiin 3-4 min. Maistoin aina välillä palan pastasta, että tiedän koska se olisi valmis syötäväksi. Valutin vedet pois pastasta ja laitoin sekaan palan voita, jotta pasta saa vähän makua. 


Pastasta tuli aivan hyvää ja kyllä se tuli syödyksi. Se vaan jäi ehkä hieman paksuksi, mutta ensi kerralla tietää pyöritellä vähän ohuemmaksi tai sitten tehdä erimuotoista pastaa. Kaikkea voi aina kokeilla rohkeasti ja pienistä virheistä oppii. 

Mukavia kokkauskokeiluja kaikille!



Kommentit